liczby
mam: Jeśli a3−12ab2 = 40 oraz 4b3−3a2b = 10, oblicz a2+4b2.
8 cze 13:43
mam: juz wiem
8 cze 17:01
ABC:
to ile ci wyszło?
8 cze 17:47
Mariusz:
Na początku myślałem że da się to zwinąć do wzoru skróconego mnożenia
ale na razie nie mam innego pomysły niż brutalnie podstawieniami
a
3−12ab
2 = 40
4b
3−3a
2b = 10
3a
2b=4b
3−10
a
3−12ab
2 = 40
(a
3−12ab
2)
2=1600
a
6−24a
4b
2+144a
2b
4=1600
| | 4b3−10 | | 4b3−10 | | 4b3−10 | |
( |
| )3−24( |
| )2b2+144( |
| )b4−1600=0 |
| | 3b | | 3b | | 3b | |
| 64b9−480b6+1200b3−1000 | | 8 | |
| − |
| (16b6−80b3+100)+48b3(4b3−10)−1600=0 |
| 27b3 | | 3 | |
(64b
9−480b
6+1200b
3−1000)−72b
3(16b
6−80b
3+100)+1296b
6(4b
3−10)−43200b
3=0
A to równanie można już sprowadzić do równania trzeciego stopnia
8 cze 19:47
mam: 10*pierwiastek trzeciego stopnia z 2
8 cze 19:54
ABC:
Mariusz myślałem że zrobisz równanie trzeciego stopnia z parametrem
a
3−12ab
2=40
16b
3−12a
2b=40
a
3−12ab
2=16b
3−12a
2b
teraz można przyjąć jedną zmienną jako parametr, na przykład a
i dostajemy z pierwiastka rzeczywistego następująca zależność liniową między a i b
dalej mi się nie chciało na dokładnych liczbach bo koszmarne rachunki
ale w przybliżeniu nie wychodzi tyle co on twierdzi 10
3√2
8 cze 20:31
ABC:
| | 1 | |
tam zjadłem a , b= |
| (1+3√3−3√9)a |
| | 4 | |
8 cze 20:37
mam: Pomnóż drugie przrz 2 potem oba podnieś do kwadratu i dodaj sronami
8 cze 20:41