minmimum
jn: Niech f(x)=√|x−1|+|x−2|+|x−3|+...+|x−2017|. Minimalna wartość funkcji f(x) znajduje się w
przedziale
a (−∞,1008]
b (1008,1009]
c (1009,1010]
d (1010,1011]
e (1011,+∞)
8 cze 11:14
getin:
Przykładowo
f(0) =
√|0−1|+|0−2|+|0−3|+...+|0−2017| =
√1+2+3+...+2017
f(2017) =
√|2017−1|+|2017−2|+...+|2017−2017| =
√2016+2015+...+1+0
intuicja podpowiada, że najmniejsza wartość funkcji będzie dla argumentu będącego średnią liczb
1 i 2017
f(1009) =
√|1009−1|+|1009−2|+|1009−3|+...+|1009−2016|+|1009−2017| =
√1008+1007+1006+...+2+1+0+1+2+...+1007+1008 =
√2*S1008
gdzie S
1008 to suma 1008 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego w którym a
1=1, r=1
| | 1+1008 | |
S1008 = |
| *1008 = 508536 |
| | 2 | |
f(1009) =
√2*508536 ≈ 1008,4998 ∊ (1008; 1009]
Odp. B
8 cze 11:28