Dla jakich wartosci m podane trzy liczby ;-2;6-m2;4+m są kolejnymi wyrazami
Krzysztof : Dla jakich wartosci u
8 cze 00:58
Krzysztof : Dla jakich wartosci m podane trzy liczby ;−2;6−m2;4+m sa kolejnymi wyrazami ciągu
arytmetycznrgo rosnącego
8 cze 01:00
ICSP: m2 to m*2 czy m2 ?
a,b,c tworzą ciąg arytmetyczny −> 2b = a + c
u ciebie: a = −2 , b = 6−"m2" , c = 4 + m
Podstawiasz −> dostajesz równanie liniowe/kwadratowe
Po rozwiązaniu otrzymujesz pewne wartości m
Podstawiasz te wartości m i patrzysz czy otrzymany ciąg jest rosnący czy malejący.
8 cze 01:11