stereometria
misio:

Witam,
jakieś pomysły jak wyznaczyć α?
a = 1, b = 3H
| 1 | | 3 | |
Obliczyłem, że H = |
| i b = |
| |
| 4 | | 4 | |
7 cze 23:49
misio: sin α =

pomyłka
7 cze 23:49
misio: Oj i nie zaznaczyłem, że odcinki pomarańczowe, padają pod kątem prostym do krawędzi bocznej
7 cze 23:50
ICSP:

czerwony − wysokość ściany bocznej.
Możesz ją obliczyć z twierdzenie Pitagorasa.
Porównanie pól pozwala na wyliczenie długości pomarańczowego odcinka
Twierdzenie cosinusów pozwala na obliczenie cosinusa kąta alfa
Jedynka trygonometryczna z cosinusa zrobi sinusa.
8 cze 00:08
misio: Super dzięki
8 cze 00:10