Poproszę o pomoc w rozwiązaniu
vick: Dla jakich wartości m równanie 𝑥(3𝑥−6)(𝑥3+27)(𝑥+𝑚)=0 z niewiadomą x ma trzy różne
rozwiązania?
7 cze 21:05
wredulus_pospolitus:
dla takim m dla których ostatni nawias ma postać:
x + 0
x − 2
x + 3
bo wtedy rozwiązanie z ostatniego nawiasu będzie takie same jak któreś z poprzednich
7 cze 21:16
Szkolniak: 3x(x−2)(x+3)(x2−3x+9)(x+m)=0
x(x−2)(x+3)(x+m)=0 → podzieliliśmy przez trójmian kwadratowy, ponieważ Δ<0
trzy pierwiastki już mamy: 0, 2 i 3, zatem 'm' musi być równe: −2, 0 lub 3
7 cze 21:17
fil:
Koledzy powyzej nie zauwazyli ze w nawiasnie mamy x
2 + 27

. Takze dla m ∊ R \ {0, 2}
7 cze 21:19
Szkolniak: Ja tam widzę 3
7 cze 21:20
fil:
Slepota w mlodym wieku
7 cze 21:35