Kochani która odpowiedz jest prawidłowa
kate: W ciągu geometrycznym (𝑎𝑛) dane są wyrazy 𝑎4=2 i 𝑎7=634. Wówczas:
𝑎3=43, a3=98, a3=34, a3=23
7 cze 19:52
7 cze 19:57
kate: pomożesz
7 cze 20:00
a7: | | 2 | |
a4=a1*q3=2 czyli q3= |
| |
| | a1 | |
a
7=a
1q
6 zgadza się ?
| | 2 | | 2 | |
a7=27/4 27/4=a1*q3*q3 27/4=a1* |
| * |
| czyli a1=16/27 |
| | a1 | | a1 | |
| | 2 | |
q3= |
| q3=2:16/26=2*27/16=27/8 q=3/2 |
| | a1 | |
a
3=a
1*q
2=.... spróbuj dokończyć...
7 cze 20:05
7 cze 20:07
kate: dziękuje
7 cze 20:10
Qulka:

ciąg geometryczny to taki szereg ze każda następna q razy większa
więc widać że
2•q•q•q=27/4
q
3=27/8
g=3/2
więc a
3 =a
4/q= 2•2/3=4/3
7 cze 20:38
Qulka: tak jakby ktoś wolał bez wzorów i wysokich potęg
7 cze 20:39
kate: dzięki
7 cze 20:40