POMOCY
Bella: POMOCY
Dany jest zbiór W wielomianów postaci ax3 + bx2 +cx +d gdzie a,b,c,d przyjmują wartości ze
zbioru {−1,0,1} oraz a≠0. Ze zbioru W losujemy jeden wielomian. Oblicz prawdopodobieństwo że
jednym z jego pierwiastków jest x=1.
28 lut 00:27
Julek:
Zbiór {−1;0;1} jest 3 elementowy
więc
Ω = W
43 = 3
4 = 81
W(1) = 0
a + b + c + d = 0
Prawda gdy współczynniki będą
1) jeden −1, jeden 1, dwa 0
2) dwa 1, dwa −1
3) a=b=c=d=0 − jedno ułożenie
Musisz wykorzystać podstawowe narzędzia kombinatoryczne aby określić moc A, a następnie
| | A | |
P(A) = |
| // klasyczna definicja prawdopodobieństwa i wsio. |
| | Ω | |
28 lut 01:25