Pole obszaru ograniczonego
urban189: Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi za pomocą całki podwójnej.
y=x2+2x, y=3x
7 cze 15:09
getin:

{y=x
2+2x
{y=3x
x
2+2x=3x
x
2−x=0
x(x−1) = 0
x
1 = 0 ∨ x
2 = 1
dla x
1=0, y
1=0
dla x
2=1, y
2=3
A(0,0), B(1,3) − punkty przecięcia
Obszar całkowania
0≤x≤1
x
2+2x≤y≤3x
P = ∫
01 dx ∫
x2+2x3x dy = ∫
01 y |
x2+2x3x dx = ∫
01 x
2+2x−3x dx = ∫
01 x
2−x
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
dx = |
| x3 − |
| x2 |10 = |
| − |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | | 6 | |
8 cze 07:21
Lakerdom: Dzień dobry! Jeśli chcesz wziąć zakłady sportowe w swoje ręce, pobierz aplikację mobilną
https://www.chanceaplikace.cz/ .
Obstawiam już od dłuższego czasu i mogę śmiało powiedzieć, że jest to najlepsza aplikacja, z
jaką kiedykolwiek miałem przyjemność grać. Łatwość obsługi, różnorodność wydarzeń i wysokie
kursy sprawiają, że Chance jest bezkonkurencyjnym wyborem do obstawiania.
30 lis 03:15