Pomocy
Bella: Prosze o pomoc

Znajdz zbiór środków wszystkich okręgów przechodzących przez punkt P = (3,2) i stycznych do osi
Ox
28 lut 00:24
Eta:
zbiór takich środków należy do paraboli o równaniu:
y=
14x
2 −
32x +
134
czy masz taka odp?............. bo być może się pomyliłam w rachunkach
ale myślę ,że nie
28 lut 00:51
Bella: a jak to rozwiązałaś ?
28 lut 01:07
Eta:
Pytałam czy taką masz odp? ( bo nie chce mi sie sprawdzać )
Jak taką , to zaraz Ci napiszę
28 lut 01:26
Julek:
Najmniejszy okrąg styczny do punktu P i osi OX ma środek okręgu w punkcie :
S
w = (3;1)
więc zauważając, że punkty o które proszą w zadaniu tworzą wykres funkcji kwadratowej można
zapisać wzór jako :
f(x) = a(x−3)
2 + 1
Następnie okrąg spełniający wymagania zadania o równaniu
(x−5)
2 + (y−2)
2 = 4
Ma punkt S
1 = (5;2)
2 = a2
2 + 1
2 = 4a + 1
| | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| (x−3)2 + 1 = |
| (x2 − 6x + 9) + 1 =
|
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 6 | | 9 | | 4 | |
= |
| x2 − |
| x + |
| + |
|
|
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 3 | | 13 | |
f(x) = |
| x2 − |
| x + |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
28 lut 01:37