funkcja kwadratowa,wzory vietea
zadanko: Czy jezeli w zadaniu ze wzorami Viete'a mam obliczyć np:
x1−x2=0
To czy x1−x2 mozna zapisać jako √(x1+x2)2−4x1x2 ? To w sumie daje |x1−x2| ale tak
się zastanawiam czy można,czy nie
7 cze 11:41
ICSP: nie można
7 cze 11:41
ICSP: ale równość
x1 − x2 = 0
oznacza
x1 = x2
czyli
Δ = 0
7 cze 11:42
zadanko: w zasadzie to tu chyba nic nie zmienia bo 0 jest po prawej stronie więc nawet jak się tą
wartość
bezwzgl. zdejmie to wyjdzie to samo,no ale jakby było x1−x2=1 ? tu są już dwa przypadki przy
wartosci
|x1−x2|=1
7 cze 11:43
zadanko: całe życie w błędzie,dziękuje
7 cze 11:43
nick: |x1−x2|=1 to obie strony do kwadratu
7 cze 11:45
ICSP: |x1 − x2| = 1
√Δ = |a|
7 cze 11:47
zadanko: a te 'a' to co to?Widziałem gdzieś kiedyś takie zadanie właśnie z f.kwadr. z warunkiem x1 −
x2 = 1,więc jak ktoś
to ujrzy i pamięta gdzie ono jest,to prosiłbym tu o podesłanie
7 cze 11:52
ICSP: f(x) = ax2 + bx + c
7 cze 11:59