Algebra, pierwiastki
Chin_Chin: Sprawdzić czy istnieją (i wyznaczyć jeśli istnieją) pierwiastki kwadratowe z −1 w
zbiorze Zn n=2,5,3,7,11,13
Wykładowca w rozwiązaniu zapisał coś takiego, jednak kompletnie tego nie rozumiem, proszę o
pomoc
√−1 = x ⇒ −1= x2
dla Z2 1=x2 czyli x=1 , Tak
dla Z3 2=x2 czyli nie istnieje bo 02 = 0, 12 = 1, 22 = 1
dla Z5 4=x2 ⇒ x=2
dla Z7 6=x2 nie istnieje analogicznie do Z3
dla Z11 nie istnieje
dla Z13 12=x2 ⇒ x=5
6 cze 21:31
ABC:
nie ma tu żadnej magii o ile rozumiesz działania "modulo"
7 cze 08:56