Szeregi
Des: Znaleźć szereg Maclaurina funkcji i określić przedział jego zbieżności:
| | 10 | | 40 | | 240 | |
f '(x) = |
| , f ''(x) = |
| , f '''(x) = |
| |
| | 1−2x | | (1−2x)2 | | (1−2x)3 | |
to dla x
0 = 0:
f(0) = 5 , f '(0) = 10 , f ''(0) = 40 , f '''(0) = 240
⇒
| | 40x2 | | 240x3 | |
f(x) = 5 + 10x + |
| + |
| + ... |
| | 2! | | 3! | |
f(x) = 5 + 10x + 20x
2 + 40x
3 + ... = (od n=0 do
∞) ∑ 5(2x)
n =
= ∑ 5*2
n*x
n
środek: x
0 = 0
współczynniki: c
n = 5*2
n
zbieżność z kryterium Cauchy'ego:
lim (5*2
n*x
n)
1/n → 2|x|
więc zbiężny dla |x| < 1/2

Tak to się rozwiązuje?