pole
maturka:

Na rysunku pola trójkątów są równe 8,18,32
Oblicz pole trójkąta ABC
Zakoduj trzy pierwsze cyfry tego wyniku
6 cze 20:04
Eta:
|1|6|2|
6 cze 20:05
Eta:
Kto nie wierzy

niech liczy
6 cze 20:07
aniabb: fajne

potwierdzam 162
6 cze 20:15
Eta:
6 cze 20:18
Flo:

Stosunek pól Δ o jednakowej wysokości jest równy stosunkowi długości podstaw na
które ta wysokość jest opuszczona.
1)
Δ
32∼Δ
8 w skali k=
√32/8=2⇔ odpowiednie boki Δ o polu 32 są równe :2a,2b,2c
⇒"pola zielone" są równe jak na rysunku: 2*8=16
2)
| 3 | |
Δ18∼Δ8 w skali k=√18/8= |
| ⇔odpowiednie boki Δ o polu 18 są równe :3/2a,3/2b,3/2c |
| 2 | |
| 3 | |
⇒" pola różane" są równe : |
| *8=12 |
| 2 | |
| 4 | |
3) "pola pomarańczowe": 2c= |
| c⇒ 18:3=6, 6*4=24 |
| 2 | |
P
ΔABC=48+32+32+24+8+18=162
=========================
Eta skorzystała z wzoru:
P
ΔABC=(
√32+
√18+
√8)
2=(4
√2+3
√2+2
√2)
2
P
ΔABC=(9
√2)
2=162
10 cze 16:28
Qulka: a ja jak policzyłam że AB to 92•a więc pole całego będzie 814•8 czyli 162
10 cze 16:41
Mila:
Jest kilka sposobów, też tak liczyłam

Pozdrowienia
Qulka, dawno u nie zaglądałaś.
10 cze 16:50
Qulka: Dzięku
Milu próbowałam włączyć sobie odwyk ale nie wychodzi..wypośrodkowanie też nie
wychodzi

jak zaczynam liczyć to nie mogę przestać
10 cze 16:56
ABC:
nie dostałaś nigdy od uczniów kubka z napisem "Przestań myśleć bo się zmęczysz" ? pożyteczny
gadżet
10 cze 17:10
Eta:
10 cze 17:11