Jakis pole
malpiszon: Oblicz pole powierzchni ograniczonej parabolą y = 4x2 − 2x + 1 oraz prostymi y1 = −6x+ 1 i
y2 = 2x + 1
Umiem to narysować, wychodzi mi (chyba) że są dwa takie małe wspólne pola
Punkty przecięć y i y1: (−1,7) i (0,1)
Punkty przecięć y i y2: (0,1) i (1,3)
Ale jak policzyć te pola?
Przepraszam za brak rysunku ale nie potrafię narysować tym narzędziem
Wykresy nie zgadzały się z układem
6 cze 19:06
janek191:

Die całki trzeba dodać
6 cze 19:35
janek191:
Dwie ..
6 cze 19:36
malpiszon: A pokaże ktoś jak policzyć jedną całkę? Nigdy nie robiłem takiego zadania
To będą całki oznaczone?
6 cze 19:52
malpiszon: Próbowałem policzyć w całkę − różnicę jednej prostej i paraboli (od 0 do 1) ale wyszło mi
ujemne to pole, co musi być głupotą
6 cze 19:53
aniabb:
∫2x+ 1−(4x2 − 2x + 1) dx=∫−4x2+4x dx = −4x3/3+2x2 |01=−4/3+2=2/3
6 cze 19:59
janek191:
0 1
P = ∫ ( − 6x + 1 − ( 4 x
2 − 2x + 1) )dx + ∫ ( 2 x + 1 − ( 4x
2 −2 x + 1)) dx =
−1 0
0 1
= ∫ ( − 4 x
2 − 4 x ) dx + ∫ ( −4 x
2 + 4 x ) dx =
−1 0
0 1
| | 4 | | 4 | |
= [ − |
| x3 − 2 x2 ] + [ − |
| x3 + 2 x2] = |
| | 3 | | 3 | |
− 1 0
6 cze 20:03