zbiór rozwiązań równania
GoldeN: Cześć,
mam zdanie i nie wiem co robię w nim źle:
Wskaż zbiór wszystkich roziwązań równania
|cos(a)+cos(3a)+cos(5a)|=3
i robię:
cos a = 1 v cos a=−1
cos 3a = 1 v cos 3a=−1
cos 5a = 1 v cos 5a=−1
wtedy:
a = 2kPI v a = PI + 2kPI
a= 2kPI/3 v a = PI/3 + 2kPI/3
a = 2kPI/5 v a = PI/5 + 2kPI/5
Poprawne rozwiązanie to: a = n x 180*, n jest dowolną liczbą całkowitą
6 cze 17:53
Jerzy:
Albo każy cos jest równy 1, albo każdy −1
6 cze 17:56
GoldeN: Czyli tak jak rozpisałem. Jednak moje rozwiązanie nie zgadza się z odpowiedzią
6 cze 17:59
Jerzy:
Źle rozpisałeś.
6 cze 18:09
GoldeN: Mógłbyś wyjaśnić w takim razie jak zrobić to poprawnie?
6 cze 18:22
Jerzy: Masz trzy alternatywy, a musisz mieć alternatywę dwóch koniunkcji.
6 cze 18:25
GoldeN: Wychodziłem z cosa + cos3a + cos 5a = 3 v cosa + cos3a + cos5a = −3
i wtedy każdy z nich musi być dla Lewej równy 1 a dla prawej −1
6 cze 18:32
ABC:
czyli musisz zapisać (cosa=1 i cos3a=1 i cos5a=1) lub (cosa=−1 i cos3a=−1 i cos5a=−1)
6 cze 18:35
GoldeN: Kurcze tak miałem zrobione od początku jednak nie spiąłem klamerką każdej ze stron. Mój błąd w
zapisie. Okej, ale w takim razie co zrobić dalej żeby osiągnąć szukany wyniki?
6 cze 19:08
Jerzy:
Licz po kolei każdy z warunków.
6 cze 19:18
a7:

zielony kolor cosa, niebieski cos3a, pomarańczowy cos5a,
rozwiązania są co π (wszystkie sa równe jeden co 2π, oraz wszytskie są naraz równe minus jeden
co dwa π) czyli odpowiedź będzie kπ, gdzie k jest liczbą całkowitą, inaczej n*180
6 cze 19:22
a7: (poprawka minus jeden też co 2π) czyli w sumie co π
6 cze 19:22
GoldeN: Teraz zrozumiałem że liczą się tylko punkty w których zbiegają się wszystkie trzy wykresy.
Zapomniałem o działaniu klamerki jako "i". Dzięki bardzo za pomoc
6 cze 21:57
Jerzy:
2 lip 16:19