Oblicz Pole obszaru ograniczonego krzywymi
Ebd88342 : Prośba o pomoc
Zrobiłem przykład samodzielnie, jednak wyszły mi takie wyniki, że na pewno popełniłem gdzieś
błąd, którego nie potrafię znaleźć.
Oblicz Pole obszaru ograniczonego krzywymi: y=−x2+1, y=x2−3x
Obliczyłem miejsca zerowe pierwszej paraboli (1U−1) oraz drugiej (0U3)
Narysowałem szkic wykresu i zaznaczyłem obszar, który mam obliczyć.
Przyrównałem do siebie te 2 równania paraboli, z których wyszły mi wyniki przecięcia
x1=−3−√17/−4 x2=−3+√17/−4
Następnie próbowałem obliczyć całkę oznaczoną
[(−x2+1)−(x2−3x)]dx=[−2x2+3x+1]dx=[−2x33+3x22+x]span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">−3−√17−4
Wyszedł mi wynik −23*−3−√17−43+32*−3−√17−42+−3−√17−4
6 cze 17:40
Jerzy:
A do czego ci potrzebne miejsca zerowe tych paraboli ?
6 cze 17:41
Ebd88342 : Żeby naszkicowac wykres
6 cze 17:43
Ebd88342 : tzn układ współrzędnych
6 cze 17:43
Jerzy:
A po co ci wykres,musisz znaleźć granice całkowania.
6 cze 17:48
Ebd88342 : Dodatkowo narysowałem, chyba to nie jest błąd
6 cze 17:50
Szkolniak: | | 3−√17 | | 3+√17 | |
−x2+1=x2−3x → x1= |
| i x2= |
| |
| | 4 | | 4 | |
P=
x1∫
x2(−x
2+1−x
2+3x)dx=
x1∫
x2(−2x
2+3x+1)dx=
| | 2 | | 3+√17 | | 3 | | 3+√17 | | 3+√17 | |
=[− |
| *( |
| )3+ |
| ( |
| )2+ |
| )]+ |
| | 3 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 2 | | 3−√17 | | 3 | | 3−√17 | | 3−√17 | | 17√17 | |
−[− |
| *( |
| )3+ |
| ( |
| )2+ |
| )]= |
| |
| | 3 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 24 | |
Niezły tasiemiec − może się gdzieś nie machnąłem
6 cze 18:41
Ebd88342 : Czyli rachunkowo wychodziło mi dobrze, a jedynie nie skróciłem wyniku?
6 cze 19:27