Wyznacz wszystkie wymierne rozwiązania równania.
Ross: Witam, mam problem z tym zadaniem i potrzebuje pomocy.
| | 5 | | 17 | | 1 | |
Wyznacz wszystkie wymierne rozwiązania równania 2x3− |
| x2+ |
| x− |
| =0 |
| | 2 | | 18 | | 9 | |
Za wszelką pomoc dziękuje.
ABC:
zrób z tego równanie o współczynnikach całkowitych mnożąc przez 18
36x
3−45x
2+17x−2=0
zacznij sprawdzać z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych
| | 1 | | 36 | | 45 | | 17 | |
dla x= |
| masz |
| − |
| + |
| −2=0 dalej samemu  |
| | 4 | | 64 | | 16 | | 4 | |