π | sin(18x − 2π)cos(3x) | |||
f) limx→ | ||||
9 | π − 9x |
3 | 21x2 −30x + 9 | |||
k) limx→ | ||||
7 | 7x2 + 11x − 6 |
π | ||
Nie wiem czy da się lepiej zapisać te lim i x→, w pierwszym x dąży do | , w drugim do | |
9 |
3 | ||
7 |
sina | ||
Wskazówka: lima→0 | = 1 | |
a |
π | ||
Można podstawić t = x − | ||
9 |
| |||||||||||
limt→0 | |||||||||||
−9t |
sina | sin18t | |||
Jak lima→0 | = 1, to lima→0 | to będzie −2 ![]() | ||
a | −9t |
π | 117 | π | 333 | π | ||||||
−1+3√3(x− | )+ | (x− | 2− | √3(x− | )3−U{44847 | |||||
9 | 2 | 9 | 2 | 9 |
π | 114777 | π | π | |||||
}{40}(x− | )4+ | √3(x− | )5+O((x− | )6) | ||||
9 | 40 | 9 | 9 |
sin[−2(π−9x)] | ||
= limx→π/9 | *cos(3x) | |
−1/2[−2(π−9x)] |
−2*sin( 18x − 2π) | ||
f(x) = | * cos 3 x | |
18 x −2 π |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |