matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczenia na liczbach algebraicznych
MalWas:
Usuń niewymierność z mianownika ułamka metodą mnożenia przez liczby sprzężone.
1
a)
2 +
3
√
2
− 3
3
√
4
1
b)
3 −
3
√
3
1
c)
√
3
+ 2
√
5
1
d)
√
3
+
4
√
3
6 cze 15:09
janek191:
Np. c)
1 *(
√
3
− 2
√
5
)
√
3
− 2
√
5
=
=
=
(
√
3
+ 2
√
5
)*(
√
3
− 2
√
5
)
3 − 20
√
3
−2
√
5
=
−17
6 cze 16:17