Zadania typu udowodnij/wykaż
Chorus : A) Wykaż, że dla dowolnych liczb rzeczywistych x, y prawdziwa jest nierówność x4 + y4 + x2 +
y2 ≥ 2(x3 + y3).
Czy rozwiązanie polegające na przeniesieniu prawej strony na lewą jest złe? Czy jest to
ruszenie tezy?
B) Co w przypadku
Uzasadnij, że jeżeli a jest różne od b, a jest różne od c, b jest różne od c i a+b=2c, to
aa−c + bb−c = 2
Przy równaniu zawsze wybieram jedną ze stron i na koniec ma wyjść mi druga, tak? L=P
Chciałbym się upewnić że przy zadaniach takiego typu nie ruszę przypadkowo tezy
6 cze 11:36
1000: a) nie
b) tak
6 cze 11:43
Chorus : Czy podnoszenie do kwadratu stron mogę zrobić tylko gdy w treści zadania będzie że niewiadome
są > 0 ?
6 cze 11:51
ABC:
nie , ale w innych sytuacjach musisz bardzo uważać jakie będą przypadki
6 cze 11:52
ICSP: a) Jeżeli napiszesz na końcu notkę o równoważności przekształceń to będzie dobrze.
Nie musisz nawet rozumieć dlaczego ją piszesz. Ważne aby była.
b) Najbardziej optymalnie jest wybrać jedną ze stron i dojść do drugiej z pomocą założenia i
twoich sztuczek.
6 cze 11:55