| AK*CK | BK*DK | ||
= | |||
| AC2 | BD2 |
Trojakty podobne z czerwona wysokością i zieloną wysokością : niech skala k=U{h1]{h2} Wtedy
podstawiasz do podanej zaleznosci i masz:
| a2k | bk | ||
= | i teraz dzielisz jeden ułamek przez a2 licznik i mianownik, | ||
| (ak+a)2 | bk+b |
| k | k | ||
= | |||
| k+1 | k+1 |
| AK*CK | BK*DK | ||
= | |||
| AC2 | BD2 |
| b | ||
ΔDCK∼ΔABK cecha kkk skala podobieństwa k= | ⇔ | |
| a |
| b | ||
1) |CK|= | |AK| | |
| a |
| b | ||
|DK|= | *|BK| | |
| a |
| b | b | a+b | ||||
2) |AC|=|CK|+|AK|= | |AK|+|AK|=|AK|*( | +1)=|AK|* | ||||
| a | a | a |
| a+b | ||
|BD|=|BK|+|DK| =|BK|* | ||
| a |
| AK*CK |
| ||||||||||||
L= | = | = | |||||||||||
| AC2 |
|
| b | a2 | |||
= | * | ⇔ | ||
| a | (a+b)2 |
| ab | ||
L= | ||
| (a+b)2 |
| BK*DK |
| ||||||||||||
P= | = | ⇔ | |||||||||||
| BD2 |
|
| ab | ||
P= | ||
| (a+b)2 |
| ab | ||
1/ Odcinki |EK|=|FK|= x −− są równej długości x= | ||
| a+b |
| CK | x | DK | AK | BK | ||||||
= | = | i | = | |||||||
| AC | a | BD | AC | BD |
| |AK|*|CK| | |CK|*|DK| | ||
= | |||
| |AC|2 | |BD|2 |