Czy na zbiorze Y = <3,4>U<7,9> funkcja jest stała? Uzasadnij.
POMOCY: Jak mogę udowodnić że funkcja jest stała?
Wiem, że jeśli chcę uzasadnić że jest rosnąca to korzystam z tego:
x1 − x2 < 0 ⇒ f(x1) − f(x2) < 0
A jak będzie w tym przypadku?
Zaznaczę, że tak funkcja jest stała, widać to na wykresie.
Proszę o szybką pomoc
5 cze 23:38
a7: funkcja jest stała gdy y przyjmuje stale jedną wartość
5 cze 23:40
a7: no, a mogłabyś pokazać ten wykres?
5 cze 23:41
ite: x1 − x2 < 0 ⇒ f(x1) − f(x2) = 0
5 cze 23:41
POMOCY: a7 niestety mam tylko rysunek. Nie mam podanego wzoru funkcji

A nie umiem obsługiwać się tym
rysowaniem tutaj.
ite Dziękuję!
5 cze 23:43
ite: można rozwinąć:
∀x1,x2∊D f(x1) − f(x2) = 0
5 cze 23:43
POMOCY: Yyyy, chyba nie ten poziom

Nie wiem co to znaczy te A do góry nogami. Na szczęście wystarczy
mi ten wzór co podałeś na początku
5 cze 23:47
ICSP: Skoro masz wykres to sprawa jest prosta.
Funkcje stałe przedstawiamy jako proste poziome (równoległe od osi OX)
6 cze 00:00