Wzór
Ptyś: Znaleźć wzór na sumę sześcianów liczb naturalnych od 1 do n
S(n) = 13 + 23 + 33 + . . . + n3,
przy założeniu, że funkcja S(n) należy do klasy wielomianów.
Czy byłby ktoś w stanie mi pokazać jak to rozwiązać ?
5 cze 19:18
ABC:
sposób który działa , aczkolwiek nie tłumaczę dlaczego:
załóż że wielomian jest stopnia czwartego (bo sześciany)
Przewiduj postać Ax4+Bx3+Cx2+Dx+E
weź warunki na sumy dla 1,2,3,4,5
rozwiąż układ i bedzię działać dla wszystkich n
5 cze 19:29
janek191:
| | n*(n +1) | |
S(n) = ( 1 + 2 + ... + n)2 = ( |
| )2 |
| | 2 | |
5 cze 19:30
ABC: poprawka , weź warunki dla 0,1,2,3,4 to od razu masz E=0 i krótsze rachunki
5 cze 19:31
ABC:
janek ale miał zrobić wielomianami
5 cze 19:31
WhiskeyTaster: Tu się korzysta z tego, że dwa wielomiany stopnia n−tego są równe, gdy są sobie równe w n+1
punktach?
5 cze 22:22
5 cze 22:37
6 cze 00:14