wyznacz wzór ciągu bn=an+1-an
Magda: Dany jest ciąg an=n+1/n wyznacz wzór ciągu bn=an+1−an
https: //forum.zadania.info/viewtopic.php?f=31&t=10042 Tu jest odpowiedź( usun spacje po : )
Wytłumaczy ktoś skąd bierze się drugi wiersz ? Bo kompletnie nie rozumiem. Proszę o pomoc!
5 cze 17:29
WhiskeyTaster: Po co ta spacja? Tylko utrudniasz

Skąd się bierze drugi wiersz? Z definicji ciągu b
n. Na przyszłość zapisz poprawnie polecenie
b
n = a
n+1 − a
n
| | n+2 | |
Będziemy potrzebować więc an+1 = |
| |
| | n + 1 | |
| | n+2 | | n + 1 | |
bn = an+1 − an = |
| − |
| |
| | n+1 | | n | |
I dalej jak w linku, zwykłe przekształcenia.
5 cze 17:59
Magda: Przepraszam za błędy

Mi chodzi o te przekształcenia właśnie

Skąd one się biorą ? Jak ?
Proszę o wyjaśnienie.
5 cze 18:34
xyz:
jakie przeksztalcenia? o to chodzi: ?
| | n+1+1 | | n+2 | |
an+1 = (podstawiam za każde "n" wartość "n+1" bo chce an+1) = |
| = |
| |
| | n+1 | | n+1 | |
5 cze 21:21
WhiskeyTaster: Chodzi pewnie o dalsze obliczenia

No więc dalej po prostu sprowadza się wyrażenie do wspólnego mianownika i przeksztalca:
| n+2 | | n+1 | | (n+2)n | | (n+1)(n+1) | |
| − |
| = |
| − |
| |
| n+1 | | n | | (n+1)n | | (n+1)n | |
Teraz widać, że skoro mianowniki są takie same, to można zapisać to tak:
| (n+2)n − (n+1)2 | |
| i teraz dalej sobie liczysz |
| (n+1)n | |
5 cze 22:09