funckja tworzaca
ponek: Wyznacz funkcję tworzącą ciągu danego rekurencją an=xan−1+yan−2+f(n), a0=z, a1=w.
5 cze 16:26
Mariusz:
A(t)=∑
n=0∞a
nt
n
∑
n=2∞a
nt
n=∑
n=2∞xa
n−1t
n+∑
n=2∞ya
n−2t
n+
∑
n=2∞f(n)t
n
∑
n=2∞a
nt
n=xt(∑
n=2∞a
n−1t
n−1)+yt
2(∑
n=2∞a
n−2t
n−2)
+∑
n=2∞f(n)t
n
∑
n=2∞a
nt
n=xt(∑
n=1∞a
nt
n)+yt
2(∑
n=2∞a
n−2t
n−2)
+∑
n=2∞f(n)t
n
∑
n=0∞a
nt
n−z−wt=xt(∑
n=0∞a
nt
n−z)+yt
2(∑
n=0∞a
nt
n)
+∑
n=2∞f(n)t
n
(∑
n=0∞a
nt
n)(1−xt−yt
2)=z+wt−xzt+∑
n=2∞f(n)t
n
Niech F(t)=∑
n=0∞f(n)t
n
(∑
n=0∞a
nt
n)(1−xt−yt
2)=z+wt−xzt+F(t)−F(0)−F'(0)t
A(t)(1−xt−yt
2)=(w−xz−F'(0))t+(z−F(0))
| | (w−xz−F'(0))t+(z−F(0)) | |
A(t)= |
| |
| | 1−xt−yt2 | |
| | (w−xz−F'(0))t+(z−F(0)) | |
A(t)= |
| |
| | 1−xt−yt2 | |
gdzie A(t)=∑
n=0∞a
nt
n oraz F(t)=∑
n=0∞f(n)t
n
6 cze 22:04
Mariusz:
Oj zdaje się że nie uwzględniłem pewnego składnika
ale stosunkowo łatwo wyłapać ten błąd
Powinno być
| | (w−xz−F'(0))t+(z−F(0)) | | F(t) | |
A(t)= |
| + |
| |
| | 1−xt−yt2 | | 1−xt−yt2 | |
gdzie A(t)=∑
n=0∞a
nt
n oraz F(t)=∑
n=0∞f(n)t
n
no chyba że znów się gdzieś pomyliłem więc sprawdź rachunki
6 cze 22:32