prawdopodbieństwo
Kasia: n osób losuje po dwie liczby z przedziału 1−10.
a) Jakie duże musi być n aby stwierdzić że znajdziemy 3 osoby których liczby dadzą taką samą
sumę.
b) Jakie duże musi być n aby stwierdzić że znajdziemy 2 osoby z takimi samymi liczbami.
Sprawa życia, a śmierci. Pomóżcie proszę
5 cze 16:02
Kasia: Wie ktoś jak zacząć?
5 cze 20:57
a7: ale to studia czy LO/TECH?
5 cze 21:11
a7: czy jest "opcja wylosowania dwa razy tej samej liczby (11, 22, 33, 44, 55, 66, 77, 88, 99, 10
10,)?
5 cze 21:13
a7: zakładając że liczby się nie powtarzają i że kolejność się nie liczy to wyszło mi
n=25
5 cze 21:15
a7: przepraszam jeszcze źle
5 cze 21:16
a7: mamy siedem "szufladek" możliwe sumy to 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4 i 3 w najbardziej
"niesprzyjających okolicznościach" trzeba aby było n=15 osób
5 cze 21:18
a7: jeśli uwzględnimy, że można dwa razy wylosować tę samą liczbę to wynik będzie inny
5 cze 21:19
Bleee:
(a)
Wypiszmy wszystkie możliwe sumy:
2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10,..., 20
W sumie mamy 19 takich Sum, więc aby mieć pewność że jakiś trzech ma taką sumę to musimy mieć n
= 2*19 + 1 =...
5 cze 21:31
Bleee:
(b) wybrać liczby można na 10*10 = 100 sposobow
Wiec n = 1*100 + 1 =...
5 cze 21:32
a7: 21:18 źle
"szufladek" jest więcej
zakładając, że możemy wylosować tą samą liczbę dwa razy szufladek będzie 19 wtedy n=2*19+1=39
zakładając, że losujemy dwie różne liczby"szufladek" jest 18 wtedy n=2*18+1=37
5 cze 21:32
Bleee:
Dlaczego 18 gdy nie mogą być takie same liczby? Przecież 'odpadaja' nam dwie sumy: 2 i 20, więc
winno być 17 różnych sum
5 cze 21:35
a7: jasne
5 cze 21:46