Zbadać punkty stacjonarne funkcji
Ania: Zbadać punkty stacjonarne funkcji f(x) = −x12−6x22−23x32−4x1x2+6x1x3+20x2x3
5 cze 15:47
Jurek: policz pochodne
5 cze 16:03
Ania: Tak mi wyszło: 6x3−4x2−2x1, ale nie wiem czy dobrze, jeśli tak to co powinnam zrobić dalej ?
5 cze 16:43
WhiskeyTaster: Najpierw powinnaś poprawnie zapisać funkcję. Podana przez Ciebie funkcja jest funkcją stałą.
Dlaczego? Jako argument przyjmuje coś, co w ogóle nie występuje we wzorze funkcji,
więc f'(x) = 0.
Jeśli jednak przyjąć, że f(x
1, x
2, x
3) = ..., to już mamy funkcję trzech zmiennych i
faktycznie możemy coś z tym zrobić.
| df | |
| = −12x2 − 4x1 + 20x3 |
| dx2 | |
| df | |
| = −46x3 + 6x1 + 20x2 |
| dx3 | |
Punkty stacjonarne mają to do siebie, że musi zajść:
| df | | df | | df | |
| = |
| = |
| = 0. |
| dx1 | | dx2 | | dx3 | |
Wobec czego dostajemy układ równań:
−2x
1 − 4x
2 + 6x
3 = 0
−12x
2 − 4x
1 + 20x
3 = 0
−46x
3 + 6x
1 + 20x
2 = 0
−2x
1 − 4x
2 + 6x
3 = 0
− 4x
1 −12x
2 + 20x
3 = 0
6x
1 + 20x
2 −46x
3 = 0
Więc rozwiązujemy układ jednorodny związany z macierzą
−2 −4 6
−4 −12 20
6 20 −46
Wyznacznik macierzy jest różny od zera, więc stąd wiemy, że wektory są liniowo niezależne.
Wobec tego układ jednorodny związany z tą macierzą ma dokładnie jedno rozwiązanie − wynika to
z twierdzenia Croneckera−Capellego, bo jak widzimy, wektory są liniowo niezależne (wyznacznik
zerowy), więc te wektory generują wektor zerowy w dokładnie jeden sposób . A to oznacza, że
jedyny punkt stacjonarny powyższej funkcji to (0, 0, 0).
Oczywiście można zrobić to bez macierzy i wiadomości o macierzach − w tym celu wystarczy, że
będziemy po kolei wyznaczać sobie niewiadome z równań i dojdziemy do tego samego.
I chętnie się dowiem, skąd Ci wyszedł taki wynik, bo nieco odbiega od mojego
5 cze 17:53
Ania: Na stronie internetowej wpisywałam tą pochodną i takie coś mi wyskoczyło

W takim razie tutaj już rozumiem co i jak, ale jakbyś mógł mi jeszcze powiedzieć, jak
rozwiązywać podobne zadanie:
Określić zbiór punktów stacjonarnych funkcji
f(x
1, x
2) = x
12+x
22+βx
1x
2+x
1+2x
2
w zależności od parametru β. Które z nich są minimami globalnymi?
5 cze 18:30
WhiskeyTaster: Zanim zacznę − czy na pewno chodzi o znalezienie minimów globalnych, a nie lokalnych? Pytam, bo
minimum globalne jest tylko jedno
5 cze 20:03
Ania: Tak, chodzi o globalne
5 cze 20:42
WhiskeyTaster: No to chyba łatwe nie będzie

Najpierw zacznijmy od wyznaczenia pochodnych cząstkowych do drugiego rzędu włącznie:
| | df | | df | |
Z warunku na punkty stacjonarne dostajemy: |
| = |
| = 0, co nam daje układ |
| | dx1 | | dx2 | |
równań:
2x
1 + βx
2 + 1 = 0
2x
2 + βx
1 + 2 = 0
I równoważnie:
2x
1 + βx
2 = −1
βx
1 + 2x
2 = −2
Rozważmy teraz układ jednorodny związany z powyższym układem równań. Zapisując w postaci
macierzy mamy:
2 β
β 2
Wyznacznik tej macierzy wynosi: 4 − β
2 = (2 − β)(2 + β)
Teraz skorzystajmy z faktu, że jeśli mamy tyle równań, ile niewiadomych, to ten układ będzie
oznaczony wtedy, kiedy związany z nim układ jednorodny ma dokładnie jedno rozwiązanie.
Wobec tego wyznacznik musi być różny od zera. Stąd dla β ≠ ±2 wiemy, że układ jest oznaczony,
zaś dla β = ±2 rozważymy osobne przypadki.
Zajmijmy się najpierw przypadkami, gdy β = ±2.
(1) Dla β = 2 macierz rozszerzona układu wygląda następująco:
2 2 | −1
2 2 | −2
Widzimy, że jest to układ sprzeczny.
(2) Dla β = −2
2 −2 | −1
−2 2 | −2
Dodając 1*(I) do (II) otrzymujemy
2 −2 | −1
0 0 | −3
I tutaj również mamy układ sprzeczny. Tak więc rozwiązania mamy tylko dla β ∊ ℛ\{−2, 2}
Dobrze, więc teraz należy określić punkty stacjonarne. W tym celu najwygodniej będzie
skorzystać z metody Crameram, ponieważ mamy tylko dwie zmienne
| | (−1)*(2) − (−2)β | | 2(β − 1) | |
x1 = |
| = |
| |
| | 4 − β2 | | 4 − β2 | |
| | 2*(−2) − β(−1) | | β − 4 | |
x2 = |
| = |
| |
| | 4 − β2 | | 4 − β2 | |
Teraz skonstruujmy macierz Hessego:
2 β
β 2
I widzimy, że jest to macierz, którą już rozpatrywaliśmy

Aby funkcja miała minimum, to musi zajść (przez to oznaczenie mam na myśli wyznacznik macierzy
| | d2f | |
Hessego) H(f) > 0 oraz |
| > 0. |
| | dx12 | |
| | d2f | |
Widzimy, że |
| = 2 > 0. Więc wystarczy teraz, by H(f) = 4 − β2 > 0. Tu jak łatwo |
| | dx12 | |
zauważyć, mamy do czynienia z funkcją kwadratową, więc H(f) > 0 dla β ∊ (−2, 2).
No, tutaj były minima lokalne. Wydaje mi się, że musimy znaleźć infimum z wartości w tych
punktach, które są minimami lokalnymi, by odnaleźć minimum globalne.
Wobec tego trzeba podstawić x
1 oraz x
2 w miejsce argumentów i znaleźć najmniejszą wartość dla
β ∊ (−2, 2).
Później jak znajdę chwilę czasu, to spróbuję rozwiązać do końca
5 cze 22:00
Ania: o jejku, dziękuję !
5 cze 22:27