sześciokąt
banan: Dany jest sześciokąt którego kolejne kąty wynoszą 90o,120o,150o,90o,120o,150o. Wiedząc że
kazdy bok wynosi 4cm, oblicz jego pole.
5 cze 15:01
Bleee:

jakbyś zrobił/−a rynek to by wyszło coś takiego
licz pola
5 cze 15:12
janek191:

pole
| √2 + √6 | |
P = 2*0,5*42 + 4 x*sin 75o = 16 + 4*4 √2sin 75o = 16 +16√2* |
| |
| 4 | |
5 cze 15:14
a7:

β=60 α=30
P=4*4+1/2*4*4*sin30+1/2*4*4*sin30+1/2*4*4*sin60+1/2*4*4*sin60=24+8
√3
(czyli dokładnie tak jak u
Janka191 )
5 cze 15:30
a7:
5 cze 15:43