matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo salamandra: Pytanie do tego zadania: https://matematykaszkolna.pl/strona/4903.html Dlaczego w kluczu: https://imgur.com/a/qaBXmMg Nie jest permutowany dwie podzielne przez 2 i jedna nieparzysta na 3!? Tak jakby z góry autor zakładał, że te dwie parzyste będą identyczne, no bo przecież jak się trafi zestaw (2,4,5) to permutacja tego nie będzie 3, tylko 3!
5 cze 14:56
salamandra: Dodam, że przecież omegę skonstruowali tak, że rozróżniają przypadek (5,2,4) i (5,4,2)
5 cze 14:57
salamandra: Permutacja będzie inna w przypadku, gdy wylosuje dwie identyczne parzyste, a inna w przypadku, gdy dwie inne parzyste
5 cze 15:01
Bleee: liczby od 1 do 8 dzielimy na 3 grupy: grupa A: te które nie są podzielne przez '2': 1,3,5,7 grupa B: te które są parzyste, ale niepodzielne przez 4: 2,6 grupa C: te podzielne przez 4: 4,8 Przypadek I: wybieramy liczby z grupy B i C: 4*4*4 = ... Przypadek II: wybieramy dwie z grupy B i C oraz jedną z A (i wybieramy miejsce dla tej pojedynczej)
nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

*4*4*4 = ...

Przypadek III: wybieramy jedną z grupy C oraz dwie z A (i wybieramy miejsce dla tej pojedynczej)
nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

*2*4*4

5 cze 15:17
salamandra: Wiem jakie warunki zrobić, ale nie rozumiem, czemu w przypadku: dwie podzielne przez 2, jedna nieparzysta, jest *3, a nie 3!. Czy zapis 4*4*4*3 mogę tłumaczyć tak, że na 3 sposoby wybieram miejsce dla nieparzystej, a permutacja parzystych jest już zawarta w zapisie 4*4?
5 cze 15:22
Bleee: Rozpatrujemy sytuację: P, P, Np więc mamy 4*4*4 zgadzamy się No to czy P, P, Np jest inną sytuacją niż P, P, Np
5 cze 15:27
salamandra: No oczywiście, że jest, a według mnie rozwiązanie wygląda tak, że 3* uwzględnia tylko, gdy mamy np. (2,2,5), wtedy faktycznie *3, ale co, gdy (2,4,5)? czy nie powinno być wtedy 3!?
5 cze 15:28
Bleee: No to wypisz sobie wszystkie sytuację gdy masz P, P, Np i później 'odwróć' te dwie parzyste w każdej opcji i zobacz co się stanie.
5 cze 15:40
Bleee: Może dzięki temu pozbędziesz się wątpliwości i zapamietasz
5 cze 15:40
salamandra: No domyślam się już, że 4*4 zawiera od razu permutację parzystych emotka
5 cze 15:43
Bleee: Ale dopiero jak wypiszesz wszystko to zobaczysz że faktycznie tak jest i to zapamietasz. Bo jak narazie to co parę dni masz ten sam problem z tym.
5 cze 17:48