Ciągi
Czarniecki: Liczby a,b,c mają tę własność, że każdy z ciągów: (a,b,c) , (a + 1,b + 2,c + 4) i (a − 2,b +
1,c − 13) jest ciągiem geometrycznym. Oblicz a ,b ,c .
5 cze 13:55
Czarniecki: Zrobiłem to tak, że po paru podstawieniach doszedłem do równania 3c2−c(2b+25)+17b2=0
Z tego policzyłem deltę równą: −200b2+100b+625, która zeruje się dla b =2 i b=ok −1,6
Podstawiając b=2 do równania z c, otrzymuję, że c=4 lub 17/3. Przy c=4 i b=2, a daje wynik 1 i
to są właśnie odpowiedzi, ale nie wiem, jak mogę uzasadnić, że c!=17/3 oraz b!=17/3
5 cze 14:00
Bleee:
to chyba było ostatnio
a, b , c tworzą ciąg geometryczny, więc mamy:
b = aq
c = aq2
z pozostałych dwóch ciągów mamy:
(aq+2)2 = (a+1)(aq2+4)
(aq+1)2 = (a−2)(aq2−13)
układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi.
Wcześniej zrobiłem to chyba jakoś 'szprytnie', ale nie mogę sobie teraz przypomnieć w jaki
sposób to zrobiłem.
5 cze 14:00