Proszę o pomoc
xxx1212: 3. W trapez równoramienny ABCD wpisano koło o środku w punkcie O; punkty E i F są punktami
styczności tego koła odpowiednio z ramieniem BC i podstawą DC tego trapezu. Wiedząc, że pole
tego trapezu jest równe 156 cm2, a ramię BC ma długość 13 cm, oblicz:
a) długość wysokości trapezu;
b) pole koła wpisanego w trapez;
c) pole czworokąta OECF.
5 cze 13:32
a7:

2a+2x=13+13 a+x=13
| | 26 | |
156= |
| *h czyli h=12 x=5 (z tw. Pitagorasa) a=13−5=8 r=h/2=6 |
| | 2 | |
A)h=12 (cm)
B) πr
2=36π (cm
2)
| | 1 | |
C) POECF=2* |
| *4*6=24 (cm2) |
| | 2 | |
5 cze 14:44
janek191:

a)
a + b = 2*13 = 26
| | a + b | | 26 | |
P = |
| *h = |
| *h = 13 h = 156 |
| | 2 | | 2 | |
⇒ h = 12
=========
h = 2 r = 12
r = 6
=====
b) P
k = π r
2 = 36 π
==================
c)
P
cz =4 r = 4*6 = 24
5 cze 14:55