Wyliczanie kąta w trapezie
rerekumkum:

W trapez prostokątny ABCD o polu równym 8(1+
√2) wpisano okrąg o promieniu 2. Wyznacz miarę
kąta ostrego w tym trapezie.
Narysowałem rysunek poglądowy i widzę, że mam h=4
Z pola trapezu mam: a+b=4(1+
√2); sinα=
4c
a−x+b
Dalej skończyły mi sie pomysly.
5 cze 13:29
fil:
Juz prawie, korzystasz z tego, ze w trapez wpisano okrag
a+b = 4 + c
c = 4√2
5 cze 13:30
rerekumkum: fil czemu akurat a+b=4+c, skąd to wynika?
5 cze 13:34
fil: Wybnika to z tego, ze jesli czworokat mozemy opisac na okregu, to sumy przeciwleglych bokow sa
rowne
5 cze 13:35
rerekumkum: Rzeczywiście... dzieki
5 cze 13:38