granica
fil: Oblicz p:
| | √4pn2−1 − √4pn2+1 | |
limn−>inf( |
| + |
| | √6n2+1 − √6n2−1 | |
| (1−√3pn4−2√3pn6)2 | |
| ) = −2 |
| (3√n−√6pn4−p3)3) | |
Rozbilem na dwie granic
a i b
Z granicy a wychodzi mi cos takiego:
Z granicy b wychodzi mi cos takiego:
a wiec dostaje rownanie:
| | 3 | | 12p | |
−√ |
| − |
| = −2 |
| | 2p | | √216p3 | |
| | 25 | |
z tego wychodzi ze p = |
| |
| | 24 | |
Jednak jesli podstawiam to do granicy z calego wyrazenia to nie wychodzi −2.
Sprawdzilbys ktos cobliczenia i ewentualnie powiedzial gdzie robie blad?