a
pasterz: Liczba Log√2+1(5√2−7)=
A −3
B−2
C 13
D12
Jak sobie z tym poradzić?
5 cze 10:58
ICSP: 5√2 − 7 = 2√2 − 6 + 3√2 − 1 = (√2 − 1)3 = (√2 + 1)−3
A
5 cze 11:01
fil:
warto zobaczyc czym jest to wyrazenia (5
√2−7)...
(
√2−1)
3= 2
√2 − 6 + 3
√2 − 1 = 5
√2 − 7
log
√2+1(
√2−1)
3=3log
√2+1(
√2−1)
Teraz:
| | 1 | | √2−1 | |
(√2+1)−1 = |
| * |
| =√2−1 |
| | √2+1 | | √2−1 | |
A wiec odpowiedz to −3
5 cze 11:02
pasterz: Rozumiem. Myślałem, żeby jakoś rozłożyć logarytm ale widzę, że nie tędy droga. Dzięki wielkie
5 cze 11:09
getin:
√2+1 ≈ 1,41+1 = 2,41
5√2−7 ≈ 5*1,41−7 = 0,05
log2,410,05
czyli do jakiej potęgi podnieść 2,41 aby otrzymać 0,05
analizujemy odpowiedzi
wg. odp. A − do potęgi minus trzeciej
czy (2,41)−3 to 0,05 ?
(2,41)−3 możesz policzyć na kalkulatorze
wciskając kolejno 2 , 4 1 znak dzielenia = = =
wychodzi 0,07
wg odp. B − do minus drugiej
(2,41)−2
kalkulator: 2 , 4 1 znak dzielenia = =
wychodzi 0,17
odp. C − do potęgi 1/2 czyli
(2,41)1/2 = √2,41 ≈ 1,55
Odp. D − do potęgi 1/3 czyli
(2,41)1/3 = 3√2,41 ≈ 1,34
łatwo na kalkulatorze sprawdzić że 1,343 daje mniej więcej liczbę podpierwiastkową
z otrzymanych odpowiedzi:
A: 0,07
B: 0,17
C: 1,55
D: 1,34
najbliżej wyniku logarytmu czyli 0,05 jest odp. A czyli 0,07 więc A jest poprawną
odpowiedzią
5 cze 11:19
getin:
*wróć, miało być liczby logarytmowanej 0,05 a nie wyniku logarytmu
5 cze 11:20
pasterz: getin nie pomyślałbym o takim rozwiązaniu, ale dosyć pomysłowe muszę przyznać
5 cze 11:48
getin:
takie zadania są po prostu przekombinowane
na szczęście na prawdziwej maturze nie ma zbyt wiele takich cudów
ale gdyby się pojawiły, to już wiesz jak sobie z tym w miarę szybko i przede wszystkim
skutecznie poradzić
5 cze 12:02
pasterz: getin właśnie robię arkusz matury rozszerzonej ze zbioru pazdro i czasem można się trochę
wystraszyć tych zadan
5 cze 12:07
piotr: licząc kalkulatorem to mamy od razu:
| ln(5√2−7) | |
| ale na maturze nie o to chodzi. |
| ln(√2+1) | |
5 cze 14:09