To jest sześcian jak cos xD ale mam pytanko jak napisać tutaj dowodzenie ze skali, że odciek
| a√2 | a√2 | |||
IOKI = | oraz odcinek IIJI = | | ||
| 4 | 2 |
możesz na przykład tak:
1) Przedłuż DI i BJ do ich przecięcia (niech to będzie punkt X)
2) Trójkąt XCD podobny do XGI (skala jaka jest
Patrzaj na |IG| i |CD|) stąd |GX| =
3) Trójkąt XCO podobny do XHS (skala
) stąd |GS| =
4) Trójkąt XCO przystający do SKO − stąd |SK| = ...
Inne podejście po zrobieniu przedłużenia:
Patrzymy na trójkąt XCO oraz na SK <−−−− tw. Talesa
albo też możesz chociażby:
|IJ| z podobieństwa tych dwóch (czerwo niebieski) trójkątów (lub tw. Talesa)
natomiast |OK| z tych (pomarańczka, zielonka)