Całka potrójna
lola456: Całka potrójna
Mam problem z ruszeniem tego zadania:
Obliczyć objętość bryły ograniczonej powierzchniami:
| | x2 | | y2 | | z2 | | x2 | | y2 | | z2 | |
( |
| + |
| + |
| )2 = |
| + |
| − |
| |
| | a2 | | b2 | | c2 | | a2 | | b2 | | c2 | |
Nie wiem, jak z tego wzoru mogę wyciągnąć przedziały. Po prostu tego nie widzę, nie wiem też
jak ewentualnie narysować coś takiego.
Podejrzewam, że trzeba będzie przejść na współrzędne sferyczne.
Proszę o jakąś pomoc
5 cze 00:31
jc: Zapomnijmy o a,b,c (końcowy wynik pomnożysz przez abc i będzie dobrze).
(x2+y2+z2)2 = x2+y2−z2
To jest bryła obrotowa, uzyskana przez obrót symbolu ∞ wokół osi pionowej.
5 cze 08:32
lola456:
A skąd ja mogę wiedzieć takie rzeczy ? Przejść sobie na współrzędne sferyczne i próbować to
rysować?
Niestety nikt mi nie pokazał jak robić takie zadania, a znalazło się ono w zestawie.
5 cze 09:45
jc: Spójrz na hasła: leminiskata Bernouliego, twierdzenie Guldena.
Wyszło mi π2/12, a w oryginalnym zadaniu π2abc/12, ale czy to jest dobrze?
5 cze 11:55
5 cze 12:07
jc: Inny sposób. Wykorzystam wzór na objętość bryły obrotowej.
V=π ∫
ab r(z)
2 dz
U nas (r
2+z
2)
2 = r
2−z
2.
V =π ∫
−1/√8√8 (r
+2 − r
−2) dz = π ∫
−1/√81/√8 √1−8z2 dz
| | π | | π2 | |
= |
| ∫11 √1−u2 du = |
| |
| | 2√2 | | 4√2 | |
z=u/
√8
Całka to po prostu pole półkola o promieniu 1, czyli π/2.
5 cze 15:23
lola456:
Dziękuję ślicznie za pomoc! Dzięki Wam trochę mi się rozjaśniło na ten temat
6 cze 01:05