| 2n | ||
Mam takie zadanko Nie wiem jak zrobić Wykazać, że ciąg o wyrazie ogólnym an = | ||
| n! |
| 2n−1 | 2n*12 | |||
an−1= | = | |||
| (n−1)! | (n−1)! |
| 2n | 2n*12 | 2n | 2n*12 | |||||
an−1−an= | − | = | − | |||||
| n! | (n−1)! | (n−1)!*n | (n−1)! |
| 2n −2n*12*n | 2n | ||
= | *(1− 12n) <0
| ||
| n( n−1)! | n! |
| 2n | ||
wyrazenie | >0 dla każdego n€N
| |
| n! |
| 2n+1 | 2n | 2n+1 | 2n(n+1 | |||||
an+1 − an = | − | = | − | = | ||||
| (n+1)! | n! | n!(n+1) | n!(n+1) |
| 2n * 2 − 2n(n+1) | 2n(2−n−1) | 2n(1−n) | |||
= | = | ||||
| n!(n+1) | n!(n+1) | n!(n+1) |