planimetria
salamandra:

Czworokąt ABCD o bokach długości AB=24, BC=20, CD=15 i AD=7 wpisano w okrąg. Oblicz długość
przekątnej AC tego czworokąta.
z Tw. cosinusów:
x
2=49+225−2*7*15*cos(180−β)
x
2=20
2+24
2−2*20*24*cosβ
x
2=274+210cosβ
x
2=400+576−960cosβ
274+210cosβ=976−960cosβ
x=20
Jest ok takie rozwiązanie?
4 cze 21:29
Qulka: tak ładne że ok
4 cze 21:30
jaros: Jak zamieniłeś α na (180−β) ?
4 cze 21:50
salamandra: α+β=180
4 cze 21:59
jaros: A ok, dziękuję
4 cze 22:05
salamandra: Wiesz skąd to wynika natomiast?
4 cze 22:06
jaros: No tam suma przeciwległych kątów w czworokącie jest równa 180, dobrze mówię?
4 cze 22:09
salamandra: no tam coś dobrze

Jeżeli czworokąt jest wpisany w okrąg to suma miar kątów leżących naprzeciwko siebie wynosi 180
4 cze 22:16
kyrtap: sinus cosinus daj Boże 3−
4 cze 22:22