zad z parametem
jaros: Dla jakich wartości parametru p zbiór wartości funkcji f(x) = px2 + (p−2)x + 2(p+2)
jest zawarty w przedziale (−∞;2>
Problem polega na tym, że wiem iż p<0 ale jakie warunki dalej są potrzebne?
3 cze 22:37
fil: q<=2
3 cze 22:39
jaros: Tylko tyle?... skąd ty to wszystko wiesz ty jesteś maturzystom też?
3 cze 22:43
wredulus_pospolitus:
y
wierzchołka = 2
3 cze 22:52
wredulus_pospolitus:
jaros ... taka jedna uwaga dla maturzysty ... piszemy "ty jesteś maturzyst
ą"
Nie to, żebym ja nie robił błędów ortograficznych, ale wiesz ... ja wypracowania pisać nie będę
3 cze 22:54
fil: jakie y
wierzcholka =2
3 cze 22:54
wredulus_pospolitus:
f(x) −−− wykresem jest parabola
f(xwierzchołka) = ywierzchołka = wartość maksymalna (gdy p<0) jaką przyjmuje funkcja
3 cze 22:55
wredulus_pospolitus:
ach ... zbiór wartości ma być jedynie zawarty w przedziale ... nie doczytałem i uznałem, że ma
być równy
3 cze 22:56
fil:
3 cze 22:57
ite:
@
wredulus 
← za wkład w upowszechnianie ortografii !
3 cze 22:58
salamandra: fil − funkcja kwadratowa przyjmuje największą/najmniejszą wartość w wierzchołku − w tym
przypadku warunki to a<0 czyli p<0 i q=2
3 cze 22:59
jaros: @salamadnra lecz dla takich warunków nie zgadza się odpowiedz bo p∊(−∞;−2>
3 cze 23:04
jaros: A nie... p = −2
3 cze 23:05
jaros: No tak, wiem, że moja ortografia to tragedia, ale może jakoś przebrnę przez tą mature z
polskiego
3 cze 23:05
salamandra: q=2
Δ=p
2−4p+4−4p(2p+4)=p
2−4p+4−8p
2−16p=−7p
2−20p+4
| | 2 | |
z tego wychodzi p=−2 lub p= |
| |
| | 7 | |
3 cze 23:08
wredulus_pospolitus:
Salamandra:
"[..] zbiór wartości funkcji [..] jest zawarty w przedziale (−∞;2>"
a nie, że zbiór wartości funkcji ma taką postać
zbiór wartości funkcji może mieć postać (−∞ ; −105> i będzie on zawarty w tym przedziale
wskazanym w zadaniu
3 cze 23:11
jaros: @wewreduluspospolitus jednak odpowiedz jest −2 więc jest błąd w dopowiedzi czy źle napisania
treść?
3 cze 23:13
salamandra: ok, źle zrozumiałem
3 cze 23:14