pomocy :((
Izzy: Wyznacz wszystkie trójwyrazowe ciągi geometryczne których pierwszy wyraz i iloraz są liczbami
naturalnymi a suma wszystkich wyrazów ciągu wynosi 91
27 lut 22:32
edi: Pomogę.
27 lut 22:39
Izzy: wiec jak to zrobić ?
27 lut 22:40
edi: Zapisujemy sumę jako:
a1 + a1 * q + a1 * q2 = 91
a1 (1 + q + q2) = 91
Jeżeli pierwszy wyraz oraz iloraz są liczbami naturalnymi, to wyrażenie (1 + q + q2) również
jest liczbą naturalną.
Szukamy więc dzielników 91:
1, 7, 13, 91
Rozpatrujemy przypadki:
1o
a1 = 1
(1 + q + q2) = 91
2o
a1 = 7
(1 + q + q2) = 13
3o
a1 = 13
(1 + q + q2) = 7
Przypadek
a1 = 91
(1 + q + q2) = 1
nie jest możliwy, gdyż (1 + q + q2) na pewno będzie większe od 1.
1o
q2 + q + 1 = 91
q2 + q − 90 = 0
√Δ = 19
q1 = −10 ← nie zgadza się, nie jest to liczba naturalna
q2 = 9 ← zgadza się!
2o
q2 + q + 1 = 13
q2 + q − 12 = 0
√Δ = 7
q1 = −4 ← nie zgadza się, nie jest to liczba naturalna
q2 = 3 ← zgadza się!
3o
q2 + q + 1 = 7
q2 + q − 6 = 0
√Δ = √37 ← Delta nie jest liczbą naturalną, więc pierwiastki równania również nie będą
naturalne
Otrzymaliśmy dwie możliwości
a1 = 1, q = 9
oraz
a1 = 7, q = 3
Stąd wszystkie trójwyrazow ciągi to:
1,9,81
oraz
7,21,63
27 lut 22:47
Izzy: dziękuje Ci bardzo
27 lut 23:20
Gucia: W trzeciej możliwości występuje błąd, gdyż Δ z q2 + q − 6 = 0 jest równa 25, co daje nam
kolejną możliwość w postaci pierwiastka naturalnego równego 2. Wobec czego jest jeszcze jeden
trójwyrazowy ciąg (13,26,52).
5 gru 16:15