Julek:
ax
2 − (a + 2)x + a + 2 = 0
Założenia :
1) a≠0 − bo ma to być parabola
2) Δ>0 − ma mieć dwa pierwiastki
>>>Mają być dodatnie, wiec
3) x
1 + x
2 > 0 − ich suma ma być dodatnia (może to być para składająca sie z dodatniej i
ujemnej lub równe 0, więc wprowadzam drugie założenie)
4) x
1 * x
2 > 0 − ich iloczyn ma być dodatni
1) a≠0
2)
Δ = (a + 2)
2 − 4a(a + 2) = (a+2)[(a+2) − 4a] = (a+2)(2 − 3a)
wnioskując,
| | −b | | (a+2) | |
3) x1 + x2 = |
| = |
|
|
| | a | | a | |
(a+2)a > 0
dla a ∊ R \ <−2;0>, więc
| | c | |
4) x1 * x2 = |
| = x1 + x2
|
| | a | |
x
1 + x
2 > 0 dla wartości z punktu
(3)
| | 2 | |
więc nasza odpowiedź to : a∊ ( 0 ; |
| ) |
| | 3 | |