zadania optymalizacyjne
scroll:

W rogach prostokątnego arkusza blachy o wymiarach 36 cm na 24 cm wycieto cztery przystawajace
kwadraty i po zgfieciu blachy wzdluz lini zaznaczonych na rysunku otrzymano pudelko (bez
gornej scianki ) o najwiekszej mozliwej objetosci. Oblicz wysokosc pudelka. Podaj wynik z
dokladnoscia do 1 mm
2 cze 23:27
a7: H=x
V(x)=(36−2x)(24−2x)*x
V'(x)=...
liczymy maksimum i wartość w maksimum
2 cze 23:46
scroll: maksimum mi wyszlo 10−2√7
2 cze 23:49
scroll: wiec cos mi nie pasuje
2 cze 23:50
a7: to jest x0 który wstawiasz do wzoru funkcji i wyjdzie ta objętość
2 cze 23:59
scroll: wychodzi mi jakies 640+448√7 co daje 1825 w przyblizeniu, nie wiem juz, co robie zle.
3 cze 00:14
a7: Vmax=(36−2(10−2√7)(24−2(10−2√7)*(10−2√7)=640+448√7=≈640+1185,29659=1825,3 (cm3)
3 cze 00:18
a7: mi wyszło to samo jest raczej ok, przecież po to jest √7 by było trudniej policzyć i dać
przybliżenie
3 cze 00:19
3 cze 00:20
scroll: a z ta wysokoscia?
co to bedzie?
3 cze 00:39
a7: dla H=x=10−2√7 objętość jest największa równa ≈1825,3 cm3
3 cze 00:53