Prawdopodobiestwo
rolex: Zad.Rzucamy 4 kostkami do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia sumy
oczek>12, jeśli wiadomo, że na każdej kostce wypadnie ta sama liczba oczek?
Ω = {{1,1,1,1},{2,2,2,2},{3,3,3,3},{4,4,4,4},{5,5,5,5},{6,6,6,6}}
A − zdarzenie wyrzucenia oczek których suma >12
2 cze 20:43
Qulka: ok
2 cze 21:02
Leszek: | Ω |= 64 = ....
2 cze 21:02
rolex: Ale dlaczego 64? "jeśli wiadomo, że na każdej kostce wypadnie ta sama liczba oczek?"
2 cze 21:11
Leszek: Ω − zbior zdarzen elementarnych , czyli wszystkie mozliwosci w wyniku rzutu jednoczesnie
czterema kostkami do gry.
Tak samo rzucamy jednoczesnie dwiema kostkami do gry to wowczas | Ω | = 62 = 36
2 cze 21:15
jaros: W jaki sposób to szybko zliczyłeś P(A)?
2 cze 21:33
Leszek: To zadanie jest na prawdopodobienstwo warunkowe ( zdanie warunkowe jezeli ..... )
2 cze 21:36
jaros: czyli jak tu zapisać podzbiory? P(AiloczynB) oraz P(B)?
2 cze 21:42
jaros: bb
2 cze 21:59
Qulka: w warunkowym omega i tak się skraca więc po co sobie komplikować życie
3 cze 00:05
wredulus_pospolitus:
@Leszek −−− masz rację ... Omega to zbiór zdarzeń wszystkich zdarzeń elementarnych, które MOGĄ
wystąpić w danym eksperymencie.
My WIEMY, że w eksperymencie może zajść tylko jedno z sześciu zdarzeń: wszystkie 1, wszystkie
2, wszystkie 3, wszystkie 4, wszystkie 5 lub wszystkie 6
Więc nie jest błędem tak skonstruowanie omegi, aby |Ω| = 6
3 cze 07:33
wredulus_pospolitus:
Oczywiście ... wystarczyłoby, aby autor zadania napisał
B = {{1,1,1,1},{2,2,2,2},{3,3,3,3},{4,4,4,4},{5,5,5,5},{6,6,6,6}}
A n B − zdarzenie wyrzucenia oczek których suma >12
I wtedy Leszek by już nic nie pisał.
Jednak czy to jest konieczne ... NIE.
3 cze 07:36