Funkcja parzysta czy nieparzysta
Iga: Czy funkcja
(sinx − cosx)2 − 1
Jest parzysta czy nieparzysta?
2 cze 20:26
fil: masz pomysl jak przeksztalcic te funkcje do "ladnej" postaci
2 cze 20:28
Maciess: Rozwiń ten kwadrat, a potem sprawdz co sie dzieje dla f(−x)
2 cze 20:29
a7:

nieparzysta
sin
2x−2sinxcosx+cos
x−1=−2sinxcosx=−sin2x
2 cze 20:30
a7: powinno być cos2x zamiast cosx
2 cze 20:30
janek191:
f(x) = ( sin x − cos x)2 − 1 = − 2 sin x*cos x = − sin (2 x)
więc
f(−x) = − sin (− 2x) = sin 2 x = − f(x)
f jest funkcją nieparzystą.
2 cze 20:32