FIZYKA − bardzo proszę o pomoc...
Pomiędzy okładki próżniowego kondensatora wsunięto dielektryk o stałej dielektrycznej Er w ten
sposób, że wypełnił on połowę odległości pomiędzy okładkami. Oblicz stosunek pojemności tak
spreparowanego kondensatora do jego pojemności pierwotnej.
Wyszło połączenie szeregowe czy równoległe? I po czym to rozpoznać..?

| C1 | ||
szukamy | ||
| C0 |
| ε0*S | ||
C0 = | ||
| d |
| 1 | 1 | 1 | |||
= | + | ||||
| C1 | CA | CB |
| 1 | CB+CA | |||
= | =>
| |||
| C1 | CA*CB |
| CA*CB | ||
C1= | ||
| CB+CA |
| ε0*S | 2*ε0*S | |||
CA = | = | |||
| d2 | d |
| εr ε0S | 2εr ε0S | |||
CB = | = | a więc
| ||
| d2 | d |
| 2ε0*S | 2εr ε0*S | |||
C1 = | * | |||
| d | d |
| 2ε0*S | 2εr ε0*S | |||
+ | ||||
| d | d |
| 2εr ε0*S | ||
C1 = | ||
| d(1+εr) |
| C1 | ||
=
| ||
| C0 |
| 2 2εr ε0*S | |
| d(1+εr) |
| 2ε0*S | ||
| d |
| C1 | 2εr | ||
= | |||
| C0 | 1+εr |
najważniejszy był chyba ten rysunek.
jak masz odpowiedz to sprawdz jeszcze ale na pewno jest dobrze
uratowałeś mój sen, bo chyba by mi się to zadanie śniło po nocach hehe
| 1 | 1 | 1 | ||||
np to | = | + | ||||
| C1 | CA | CB |
| ε0*S | ||
tak masz racje w koncowym etapie walnąłem sie C0 powinno byc | ||
| d |
a literowki przy takiej ilosci
rachunkow czasem sie zdarzają cos za duzo dopisze cos za mało heh
A jeśli zadanie mam identyczne tylko w ten sposób dielektryk wsunięty to jak to przerobić na
taki rysunek jak zrobiłeś wcześniej
bo tu będzie połączenie równoległe tak?
Czy to nie będzie jakoś tak?
wtedy będzie to tak jak na rysunku
| ε0S | ||
i C0 = | ||
| d |
| C1 | εr+1 | ||
= | |||
| C0 | 2 |
no to musisz sie troche przyłożyć no udało ci sie sprowadzic układ
do prostszej postaci tak jak mi
z moich obliczeń 2 jest nie na tym miejscu co trzeba, ale zaraz znajdę
gdzie się pomyliłam.
A tym czasem, uciekam spać, wygrzeję katar i może jutro będę w lepszej formie do nauki.
Dzięki wielkie jeszcze raz!
| C1 | ||
półmetek obliczen | =
| |
| C0 |
| ε0S | |
(εr+1)=
| |
| 2d |
| ε0S | |
| d |
WYZNACZ WARTOŚCI SPADKÓW NAPIĘĆ W UKŁADZIE
| 1 | 1 | 1 | ||||
równolegle: | = | + | ||||
| Rc | r3 | r1+r2 |
| r3(r1+r2) | ||
Rc= | . | |
| r1+r2+r3 |
| ∊ | ||
Wtedy prąd płynący przez obwód: I= | ||
| Rc |
wyznacz wartości pojemności zastępczej układu kondensatorów;
| 1 | 1 | 1 | ||||
szeregowo: | = | + | ||||
| C | c1 | c2 |