Izulka : Zad
z grupy 6 kobiet i 8 mężczyzn wybieramy losowo cztery osoby. Ile jest takich sposobów
wyboru , aby wśród wybranych osób :
a) były same kobiety ,
b) były dwie kobiety i dwóch mężczyzn.
Dziękuję bardzo jeśli ktoś mi pomoże w tym zadaniu

!
19 lis 22:05
Basia:
N=12 nad 4 (symbol Newtona)
a. n=6 nad 4
b. n=(6 nad 2)*(8 nad 2)
19 lis 22:14
max:
a/ ( 4 po 6) kombinacje
6! / 4! * 2! = 5*6/ 2= 15
b)
(2 po6) * (2 po 8) = oblicz podobnie
wyjdzie 15*28= 420
19 lis 22:17
Zosieńka : Proszę o obliczenie moich zadań z góry serdecznie dziękuję

!
Zad.1.
a) Oblicz wartość wyrażenia: sin 30°* cos 60°+ tg 45° * ctg 30°.
b) Zamień na stopnie : 2/3 π rad, 5 π rad.
c) Zamień na radiany : 150° , 36°.
Zad.2.
W trójkącie prostokątnym ABC dane są : długość przeciwprostokątnej IBCI=√146 cm oraz
długość przyprostokątnej IABI=5cm.
a) Oblicz długość drugiej przyprostokątnej .
b) Oblicz miary kątów ostrych trójkąta ( skorzystaj z tablic wartości funkcji
trygonometrycznych).
c) Długość wysokości trójkąta poprowadzonej na przeciwprostokątną oraz cosinus kąta jaki
tworzy ta wysokość z krótszą przyprostokątną.
20 lis 10:06
Zosieńka : z grupy 6 kobiet i 8 mężczyzn wybieramy losowo cztery osoby. Ile jest takich sposobów
wyboru , aby wśród wybranych osób :
a) były same kobiety ,
b) były dwie kobiety i dwóch mężczyzn.
Pomóżcie proszę was jak mam to obliczyć

20 lis 10:07