matematykaszkolna.pl
granica mr t: Jeżeli granica dowolnej funkcji zmiennej x, przy x→ jest równa 0, tzn, że zero można zaliczyć do zbioru wartości tej funkcji?
2 cze 18:49
fil: nie
2 cze 18:49
mr t: rozwiązuje arkusz z operonu z 2017r, zadanie 10, Dana jest funkcja f określona wzorem
 2x 
f(x)=

. Wyznacz zbiór wartości tej funkcji.
 x2 
Policzyłem najpierw granice poziome, później pochodną, ekstrema, i wyszedł zwf:
 1 1 
(−

;0)0;

),
 2 2 
 1 1 
w odpowiedziach jest od −

do

2 2 
2 cze 18:57
mr t: Więc czy aby na pewno?
2 cze 18:57
Szkolniak: fil, dlaczego nie można? − wklep sobie w GeoGebrę przykładową pierwszą lepszą funkcje:
 x+2 
y=

x2+2 
2 cze 18:59
fil: Pytanie z d... to odpowiedz z d...
2 cze 19:03
fil:
 2x 
Zreszta cos jest nie tak, bo ZW funkcji f(x) =

nie jest (−1/2, 1/2)
 x2 
2 cze 19:04
Jerzy: @ mr t , ile wynosi f(1/2) ?
2 cze 19:07
mr t: w mianowniku ma byc +4 jeszcze...
2 cze 19:10
WhiskeyTaster: Czym są granice poziome? A czym pionowe? To, że granica w nieskończoności jest równa 0 nie oznacza, że funkcja przyjmie dla jakiegoś argumentu wartość 0. W tym przypadku f(x) = 0 wtedy i tylko wtedy, gdy x = 0 − czyli licznik jest równy 0 − ale Df = R\{0}
2 cze 19:11
Adamm: limx→ f(x) = 0, ale 0 nie musi należeć do zbioru wartości f Ale można rozszerzyć f do funkcji na Df∪{}, przy czym f() := 0.
2 cze 19:12
Szkolniak: mr t − ja bym rozwiązał to w ten sposób:
 2x 
f(x)=

∧ x∊D=R\{0}
 x2 
Zbiorem wartości funkcji f jest zbiór tych wartości parametru m, dla których równanie f(x)=m ma rozwiązanie.
2x 

=m ⇔ 2x=mx2 ⇔ mx2−2x+0=0
x2 
1o Sprawdzamy co się dzieje dla m=0: m=0 ⇒ x=0∉D, zatem dla m=0 równanie nie ma rozwiązania v2o Dla m≠0 równanie to jest równaniem kwadratowym i ma rozwiązanie wtedy, gdy Δ≥0. Δ=4>0 (2 rozwiązania) Stąd wychodzi, że zbiorem wartości jest: (−;0)∪(0;+).
2 cze 19:13
WhiskeyTaster: No to mamy zupełnie inną funkcję. Kiedy f przyjmie wartość 0? Wtedy, kiedy licznik będzie równy 0. Df = R, f(0) = 0.
2 cze 19:13
fil: Dlatego mowie, pytanie troche spod koca wyjete
2 cze 19:14
fil: teraz D to x ∊ R czyli f(0) = 0
mr t: Co do postu 19:03... podobno nie ma głupich pytań, są tylko (...) anyway, dzięki za każdą sensowną odpowiedź, zrozumiałem temat
Adamm: Nie ma głupich pytań, głupi może być tylko człowiek. Chyba o to chodzi w powiedzonku.
2 cze 19:16
Adamm: @Jerzy herbatkę sobie zrób
2 cze 19:17
fil: no coz...
2 cze 19:17
Jerzy: @Adamm, ciśnienie mi rośnie gdy pomagamy,a po kilkunastu postach okazuje się,że autor postu źle wpisuje treść zadania i zdarza się to bardzo często.Myślę,że też byś się wkurzył.
2 cze 19:41
mr t: Przecież wyraźnie napisałem o co chodzi... "Jeżeli granica dowolnej funkcji zmiennej x, przy x→ jest równa 0, tzn, że zero można zaliczyć do zbioru wartości tej funkcji?" Pytanie spod koca? Zawracanie dupy? Dostałem odpowiedź nie, więc zapytałem, czy aby na pewno tak jest... i nie dopisałem +4... Wstałeś lewą nogą Jerzy? Skąd te nerwy emotka
2 cze 19:42
Jerzy: Staraj się przy wrzucania zadania dokładnie wpisywać jego treść, bo np.zbiór wartości funkcji y = x2 jest inny niż y = x2 + 4
2 cze 19:45
mr t: Tak, moje niedopatrzenie, wrzucając zadania sprawdzam, co postuje, jednak mimo tego, nie zauważyłem braku 4. co nie zmienia faktu, że na pierwsze pytanie odpowiedź @fil była zła, a jej niepoprawność usprawiedliwia tekstem, że pytanie jest z dupy... Mimo, że błąd był dopiero w poście z 18:57...
2 cze 19:55
fil: "dowolnej funkcji..." Wezmy dowolna funkcje f(x) = 2/x − wlicz 0 emotka
2 cze 20:02
fil: Co nie zmienia faktu ze odpowiedzialem ogolnikowo emotka. Jednak pytanie tez takie jest
2 cze 20:03