szereg geo
Matfiz: dany jest nieskończony ciąg geometryczny an. wiadomo ze suma jego wszystkich wyrazów wynosi 5.
zaś a2 = 0.8. Wyznacz wzór ogólny tego ciągu.
2 cze 17:53
Matfiz: wie ktoś jak się za to zabrać?
2 cze 17:56
fil:
Zal: |q|<1
Uklad rownan
a
1q=0.8
2 cze 17:59
Matfiz: już udało mi się rozwiązać
2 cze 18:00
Jerzy:
| | a2/q | |
Prosto: |
| = 5 i |q| < 1 |
| | 1 − q | |
2 cze 18:00
Matfiz: dla a1=4 q=0.2
dla a1=1 q=0.8
2 cze 18:01
Matfiz: a jak poradzić sobię z wyznaczeniem ogólnego wzoru?
2 cze 18:01
fil:
an=a1(q)n−1
2 cze 18:02
Matfiz: super, udało się dzięki za pomoc
2 cze 18:04
Matfiz: a jak mam takie zadanie? : Dany jest nieskończony ciąg geometryczny an, którego wszystkie
wyrazy są różne od 0, wiadomo też, że dla dowolnego k≥2 zachodzi równość ak−1=3ak+1.
Udowodnij, że szereg a1+ a2 + a3 +... jest zbieżny.
2 cze 18:17
Matfiz: ak−1 = 3ak+1
2 cze 18:17
Matfiz: Domyślam się że trzeba jakoś tą równość przekształcić
2 cze 18:19
2 cze 18:26
Jerzy:
Zadaj sobie pytanie kiedy szereg jest zbieżny.
2 cze 18:28
Matfiz: IqI < 1 @Jerzy
2 cze 18:32
Jerzy:
Dokładnie , wnioski ?
2 cze 18:33
Matfiz: q∊(−1,1)
2 cze 18:35
Matfiz: gdzieś tam q trzeba podstawić
2 cze 18:36
fil: ak−1 * q2= ak+1
2 cze 18:38
Matfiz: | | 1 | |
dlaczego |
| zamieniło się na q2 ? |
| | 3 | |
2 cze 18:39
fil: a ile miejsc dzieli wyraz ak−1 i ak+1
2 cze 18:41
Matfiz: | | 1 | |
i teraz wystarczy q2 = |
| ? |
| | 3 | |
2 cze 18:42
fil: tak
2 cze 18:44
Jerzy:
ak+1 = ak*q = ak−1*q*q
2 cze 18:44
Matfiz: Powalone, nigdy bym na to nie wpadł, dzięki za pomoc
2 cze 18:45
fil: Mozna tez inaczej zrobic − jednak troche wiecej liczenia:
a
k−1 = aq
k−2
q
k+1=aq
k
aq
k−2−3aq
k=0
q
k−2(1−3q
2)=0
2 cze 18:45
Matfiz: Dziękuję
2 cze 18:47