[N[funkcja wykladnicza]]
Hashiri: Witam 
. mam 2 przyklady, ktorych nie moge zrobic
1. 2
|x| + 2
|x|+3 = 72
2. 1<2
x2≤2
x
Bardzo prosze o szybka

pomoc
27 lut 21:49
Eta:
1) dla x ≥0
2x+2x *8=72 => 9*2x= 72 => 2x= 23 => x =3 −− jest rozwiązaniem
dla x<0
2−x+2−x*8=72 => 9*2−x= 72 => 2−x= 23
=> −x= 3 => x = −13 −− też jest rozw. w tym przedziale
odp: x = 3 v x = −13
27 lut 21:54
Eta:
2) nierówność podwójna ( czyli układ nierówności)
2x2>1 i 2x2 ≤2x
2x2>20
x2 >0 i x2 ≤ x
x€R i x( x−1) ≤0 => x€ <0,1>
cz. wspólna: x€ <0,1> −−− to jest odp.
27 lut 21:59
Godzio:
x
2 > 0
x∊R − {0}

w takim razie wynik będzie (0,1>
27 lut 22:01
Eta:
poprawiam błędny mój zapis
x2 >0 => x€ R \{0} −−−−− oczywiście
więc odp: x€ (0,1>
27 lut 22:01
Eta:
Witam
Godzio 
nie dojrzałam ,że pierwsza nierówność , jest "ostra"

i napisałam z rozmachu nie patrząc w monitor
27 lut 22:03
Godzio: Witam

każdemu się zdarzają om cknienia
27 lut 22:11
Eta:
Hehe

...... tylko co na to ?.....
Hashiri ?
Prosił o błyskawiczne rozwiązanie

Dostał je i co? ....... milczy
27 lut 22:21
Hashiri: Dzieki za pomoc

P.S. o to "szybkie rozwiazanie" napisalem tak odruchowo

,
ale i tak wiedzialem ze Eta albo Godzio pomoga zaraz

.
Jestescie przeciez tu najlepsi i widze Was codziennie .
27 lut 23:10
Eta:
27 lut 23:14
Hashiri: Tak przy okazji zapytam
Moze ktos wie jakie podreczniki sa dobre na studiach matematyki,
bo chcialbym jakies zakupic a zbytnio sie nie orientuje.
Ktos jakies poleca
27 lut 23:20
Julek: studiujesz matematykę ?
27 lut 23:21
Hashiri: nie ja jestem dopiero w 1 liceum, i przerabiam Sam material do matury rozszerzonej.
Tak sie pytam na zapas o dobre (bo wiem ze nie kazde sa fajne i przejrzyscie napisane)
podreczniki na studiach matematycznych.
27 lut 23:23
Hashiri: odswierzam pytanie ^^
27 lut 23:33
Eta:
Polecam, przystępnie zredagowane:
Zarys algebry wyższej −−− W. Sierpiński
Elementy algebry wyższej −− Mostowski. Stark
Analiza matematyczna w zadaniach , cz. I i cz.II − Krysicki. Włodarski
Powodzenia
27 lut 23:35
Hashiri: Dzieki
27 lut 23:41