granicz ciągu
kubsde: Oblicz granicę ciągu:}
a
n=2
n+3*4
n+1/5
n+2*6
n
próbowałem za pomocą ułamka ale źle się renderuje podgląd więc wszystko co jest za slashem
powinno być w mianowniku
2 cze 16:08
fil: podziel licznik i mianownik przez 6n
2 cze 16:15
kubsde: w międzyczasie udało mi się rozwiązać:
limn→∞=4n(2n/4n+12)/4n(1−(2*3n/4n)=12
bo:
2n/4n → 0
2*3n/4n → 0
więc zostaje 12/1=12
czy to jest dobrze rozwiązane?
2 cze 16:15
kubsde: przepisałem mianownik z innego zadania, w poleceniu jest:
an=2n+3*4n+1/22n−2*3n
2 cze 16:18
fil: tak
2 cze 16:23
kubsde: dziękuję
2 cze 16:26